keskiviikko 27. toukokuuta 2009

Espeak espanish?

Espanjalaisten englannintaito jaksaa aina hauskuuttaa miuta. En todellakaan tajuu kuin oon pärjänny viime vaihdossa ekat pari kuukautta kun en espanjaa osannut sanaakaan, nimittäin englantia ei täällä puhuta. Tai ei ainakaan kieltä minkä mie tunnistaisin englanniksi...

Täällä opiskellaan englantia lähes yhtä monta vuotta kuin Suomessakin, mutta kiitos dubbauksen, espanjan kielen yleisyyden ja todella huonon opetuksen ei kielitaito oo kauheen hyvä. Ite ainakin opin englantia musiikin, elokuvien, tv-sarjojen ja nettisivujen avulla. Ja tietenkin tieto siitä ettei pelkällä suomella pärjää motivoi suuresti. Täällä dubataan kaikki ohjelmat ja elokuvat, tosin laatu on ainakin elokuvissa yllättävänkin hyvää. Musiikin puolella myös tapahtuu kääntämistä, monet hitit on tehty sekä englanniksi ja espanjaksi, ja ei ole kovin vaikea arvata kumpia täällä soitetaan. Baarissa välillä innostuu kun tulee tuttu biisi, mutta eii.. siinäkin on sanat espanjaksi.

Huolimatta tästä todella surkeasta englannin osaamisesta monet espanjalaiset ovat kuitenkin innokkaita englannin puhujia. Kadulla usein huudellaan jotain epämääräistä Hielouuu!:n tyylistä tervehdykseksi ja muutenkin Rastrolla (ja muissa turistipaikoissa) myyjät aloittivat suoraan englannilla. Innostus loppuu kyllä lyhyeen kun eivät he sen enempää oikein osaa sanoakaan... Madrid on kyllä myös sen verran turistikaupunki, että täällä osataan englantia vähän enemmän kuin esim. miun viime vaihdon kaupungissa, Caceresissa.

Ja kun ei sitä englantia oikein missään kuule niin ääntäminen on hauskan kuuloista. Varsinkin sanat, jotka alkavat ässällä ja seuraavana kirjaimena on toinen konsonantti on huippuja. Ei niitä vaan voi osata lausua ja helpotukseksi espanjalaiset laittavat alkuun een, eli esim Hämis sanotaan Espiderman (huom. myöskään ärrää ei kuulu lausua). Kaikista parhaimpia on kun tv-sarjoissa on ulkomaisia nimiä.

Mutta enhän minä tänne englantia tullut puhumaan. Sen takia on aivan loistavaa, että täällä ei englantia puhuta kovinkaan hyvin. Oma kielitaito paranee kohisten kun on vaan pakko selviytyä espanjalla. Espanjalaiset ovat myös hirmu iloisia ja otettuja kun joku osaakin espanjaa, vaikka edes vähäsen. Mie oon saanu monesti kehuja siitä, että puhun niiden mielestä niin hyvin espanjaa. Miun kämppis aina välillä korjailee miun hullunkurisia lauseita ja vaihtareiden kanssa täydennetään toistemme sanomisia. Ja elekielellä pääsee pitkälle. Mein lähi-italialaisen myyjä alkaa varmaan tuskistumaan kun aina osottelen, että mitä pastaa tahon. Ei vaan jaksa opetella et olikos tuo nyt mitäkin pastalajiketta ja mitähän tuo kastike voisikaan olla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti