torstai 28. toukokuuta 2009

Lähdössä Madridiin vaihtoon?

Miulla oli tosi helppo tulla tänne vaihtoon kun tiesin pari matikan opiskelijaa, jotka oli jo Madridissa sekä pari kaveriani olivat olleet täällä aiemmin vaihdossa. Kaikilla ei oo niin loistavat tuuri, joten tässä muutama vinkki miten vaihdon alku sujuu hieman smoothimmin... Mie opiskelen siis Autonomassa, joten vinkit ovat siitä näkökulmasta.

Ennakkovalmistelut
Kämppää ei todellakaan kannata hankkia etukäteen näkemättä koko murjua, vaan varaa sen sijaan itsellesi hostelli muutamaksi päiväksi tai koko viikoksi. Yliopisto tarjoaa kampuksella ihan ok kämppiä, mutta miuta ne ei houkuttanut.
Mukaan kannattaa ottaa passikuvia, kopioita passista, eurooppalainen sairaanhoitokortti ja muuta vastaavaa tärkeetä. Ja jos ei tahdo avata espanjalaista pankkitiliä, mikä ei oo mitenkään pakollista, niin paaaaaljon käteistä. Mie maksan vuokran käteisellä, samoin kuin oikeastaan kaiken muunkin, koska täällä kortilla maksaminen tuntuu olevan yleistä ainoastaan vaatekaupoissa.
Kannattaa myös ostaa Madridin matkaopas. On ollu tosi kätevä kun on voinut sieltä tutkailla nähtävyyksiä ja jotain käytännnön juttujakin. Voi tutustua kaupunkiin vähän etukäteen ja on kirja täynnä ideoita mitä tehä vapaapäivinä. Ainakin LonelyPlanetin opas on tosi hyvä ja sen mukana tulleella kartalla on ollut käyttöä.

Asuminen
Sitten kun on saavuttu Madridiin niin voikin aloittaa asunnon metsästyksen. Miun mielestä ei kannata asua yksiössä kun se on kallista ja epäsosiaalista, ja tietty että sitten pitää osata itse tehä kaikki espanjalaiset kummallisuudet kuten kaasupullon vaihto. Kimppakämppien kirjo on erittäin laaja ja kannattaa siis todellakin käydä aina katsomassa tilanne paikan päällä. Täällä annetaan vuokralle vaatekomerotkin. Huoneita voi etsiskellä esim Segundamanosta tai Idealistan sivuilta. Hinnat ovat jotain 200 ja 500 euron välillä riippuen kunnosta, sijainnista ja koosta. Asuinaluetta miettiessä kannattaa tuumailla, että mitä tahtoo. Onko itselle tärkeetä asua keskustassa vai riittääkö kauempikin alue? Metrokartta on oivana apuna tässä. Myös etäisyyttä kampukseen kannattaa miettiä. Yliopistolle pitää mennä lähijunalla, joten esim Atocha on hyvä alue kun siitä on nopee matka niin kampukselle kuin keskustaankin. Muita kampukselle (eli Cantoblancon asemalle) menevän junan pysäkkejä on Nuevos Ministerios ja Chamartin eli niidenkin läheltä voi ettii jossei keskustassa taho asua.
Kun soittelet kämppiä niin kannattaa pyytää osoite tekstiviestillä. Puhelimessa on tosi vaikee puhua ja muutamat osoitteet meni ihan hitoilleen, onneksi miun kartassa oli katuhakemisto ni pysty arvailemaan et mitähän se oikeesti oli.

Yliopisto
Ekana pitää päästä kampukselle ja sinne pääsee lähijunalla 4 määränpäänä joko Colmenar Viejo tai Alcobendas San Sebastian de los Reyes. Sitten Rectoradoon täyttelemään jotain lappuja (muista passi ja siitä kopio) ja sitten oman tiedekunnan ORIin eli Oficina de relacciones internacioales. Kannattaa mennä reilusti ennen luentojen alkamista niin pystyy ilmoittautumaan espanjan kursseillekin. Mie menin viikkoa ennen ja silloin oli just edellisenä päivänä ollut viimenen ilmoittautuminen ja näin en päässyt ilmaselle kurssille.
ESN:n alkuinfoon kannattaa mennä kans, jos ei muuten ni näkemään ihmisiä ja kuulemaan tulevista tapahtumista. ESN:n juttuihin kannattaa ainakin alussa mennä mukaan ku niistä saa tosi helposti ystäviä.

Käytännön juttuja
Joukkoliikenteen kuukausilippu (joka on siis voimassa kalenterikuukausittain) maksaa vähän yli 50e kun yliopisto on niin kaukana, että tarvii ostaa B1-lippu. Ekan voi ostaa esim Tabacos-kioskeista (muista passi mukaan!) ja loput metron automaateista.
Ennen kuin kämppiä alkaa soittelemaan kannattaa tietysti hankkia espanjalainen liittymä. Täällä on tosi yleistä myydä kännyköitä liittymien kanssa kytkykaupalla ja liittymät prepaidina. Jos tahtoo vain espanjalaisen sim-kortin niin suosittelen Happy Movilia, joita saa kymmenellä eurolla kaikista Phone House -liikkeistä (esim. Calle Preciadosilla on kaks niitä) ja mukana tulee 5e puheaikaa. Happy movililla on puhelut ilmaisia toiseen happy-liittymään eli kannattaa mainostaa kavereillekin.


Nyt pää tyhjeni täysin ja ei tuu muuta mieleen. Mut jos joku askarruttaa niin kysy ihmeessä! Mie suuntaan nyt hömppäromaanin kanssa puistoon ottamaan aurinkoa parin kaverin kanssa sen kunniaksi, että tänään loppui luennot!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti