keskiviikko 20. toukokuuta 2009

"Siis siun nimi ei tarkota mitään?!"

Monille espanjalaisille tutuilleni tuli todella yllätyksenä, että miun nimi ei varsinaisesti tarkoita mitään. Näin nimipäiväni jälkimainingeissa ajattelinkin valottaa hieman espanjalaista nimiperinnettä.

Nimistä suurin osa on uskonnollista perää ja monet tarkoittavat jotain. On pyhimysten nimiä tai muuten uskonnollista sanastoa. Nimipäivistä puhutaan oman pyhimyksen päivänä. Monet nimet ovat kaksiosaisia Maria Jotain tai Jose jotain. Samoin espanjalaisilla on kaksi sukunimeä. Miun yhelle sukunimelle viime vaihdossa yhet naureskelivat, että onpa erikoista.. Jepjep. Sukunimistä ensimmäinen on isän ensimmäinen sukunimi ja jälkimmäinen äidin ensimmäinen sukunimi. Eli esimerkiksi jos isän sukunimi olisi Lopez Rodriquez ja äidin Ruiz Sanchez niin lapsen (ja perheen) sukunimeksi tulee Lopez Ruiz. Eli vain miesten sukunimet jatkaa suvussa.

Monet nimistä kuulostavat kauniilta, mutta käännöksen jälkeen ei sitten enää niinkään.. esimerkiksi Lola on lyhennys Maria Doloresista, joka tarkoittaakin sitten Maria Kivut. Nättiä. Muita kohtuullisen suosittuja nimiä on Camino (tie), Paloma (kyyhkynen), Juan, José, Maria, Marta, Jesus, Santiago jne. Näistä suosituimmat ovat Maria kuudella miljoonalla ja José kolmella.

Hauska juttu on myös se, että esimerkiksi Maria José on naisen nimi ja José Maria miehen nimi. Ja ainakin Caceresissa oli tapana antaa lapselle kyseisen kaupungin suojelupyhimyksen nimi, joten puolet pojista oli Jorge-nimisiä San Jorgen eli Pyhän Yrjön mukaan.

Kaikkia José-nimisiä muuten kutsutaan lempinimeltään Pepeiksi. Tämä luonnollisesti sen takia, että San José oli Jesuksen isäpuoli, Pater Putativus eli PP eli Pepe. Hieman jäi monttu auki kun miun kysymykseen vastattiin...

Mutta tämmösiä nimiä täällä. Nykyään lapsille annetaan enemmän ja enemmän ulkomaalaisia nimiä ja Emmakin näytti viime vuoden top-listoilla keikkuvan, tosin jossain kolmenkymmenen jälkeen. Miun nimi usein kirjoitetaan täällä Enma kun se sopii espanjalaiseen suuhun paremmin.

Madridin kuumuus on alkanut. Mie olin ihan tyytyväinen semmoseen reiluun pariinkymmeneen, mutta tän päivän yli 30 astetta oli jo aika tuskaa. Espanjalaisetkin tuntuivat kauhistelevan kuumuutta, tosin erona se että niillä on pitkät housut ja miulla shortsit. Onneks tän lämpöaallon seurauksena kirjastossa on ilmaistointi päällä, joten siellä voi hyvin oleskella päivän kuumimmat tunnit. Ylihuomenna pääseekin Suomeen nauttimaan siedettävämmistä keleistä.

terveisin
Emma, con dos emes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti